20 yılı aşkın tecrübemizle şirketlerin teknoloji ve marka hedeflerine ulaşmalarına yardımcı oluyoruz. TERA Bilişim, müşteri memnuniyetini ön planda tutan değer odaklı bir teknoloji firmasıdır.

Galeri

İletişim

Yukarı Dudullu Mah. Bayrak Cad. No:30/117 Ümraniye, İSTANBUL

info@terabilisim.com

+90 216 755 68 65

SEO WEB Tasarım
sitem kacinci sirada google da one cikmak

Sitem Kaçıncı Sırada, Google da Öne Çıkmak için Tıklayın

Google, neredeyse herkesin internete girdiğinde öncelikle açtığı sayfalardan biridir. İnsanlar doğrudan bir web sayfasına girmek yerine Google’da arama yaparak istediği sayfaya ulaşmaktadır. Bu husus da şirketlerin arama motorlarında (Google, Bing, Yandex vb.) önde gelmeleri için onları tatlı bir rekabete sokmaktadır. Her işletme Google da öne çıkmak için çaba sarf etmektedir. WEB sitem kaçıncı sırada diye merak ediyorsanız, bu yazıda sizlere detaylı olarak açıklayamaya çalışacağız. 

Çevrimiçi görünürlüğü artırmak, bütünsel bir pazarlama stratejisinin bir parçası olan SEO (arama motoru optimizasyonu) ile başlar. SEO dijital iş kurmak isteyen herhangi bir şirket için gerekli bir husustur. Bir müşterinin sitenize giden bir bağlantıyı tıklayıp tıklamadığını veya arama yaptıktan sonra sizi bulup bulmadığını görebilirsiniz. 

Google da Öne Çıkmak ve Aramada Web Sitenizin Konumunu Bulma

Web sitenizin rakipleriniz arasında nerede sıralandığını bulmak oldukça kolaydır. Sıralamak istediğiniz kelimeleri Google’ın arama çubuğuna yazarak arama yapabilirsiniz. Bu yöntem size yalnızca web sitenizin konumu hakkında genel bir fikir verecektir. 

Daha verimli ve otomatik bir işlemle daha kapsamlı, doğru, görsel sonuçlar sağlayabilen çeşitli araçlar da mevcuttur ve çoğu pahalıdır. Tamamen doğru sonuçlar veren ve ücretsiz başka bir seçenek de vardır. Google Arama Konsolu girin. (Google Search Console)

Web Sitem Kaçıncı Sırada Olduğunu Belirlemenin Yolu

WEB Sitenizin kaçıncı sırada olduğunu kontrol etmek için pahalı bir araç satın almak veya kullanmak zorunda değilsiniz. Google zaten size bu sıralamayı göstermektedir. Google’ın Search Console aşağıdakiler de dâhil olmak üzere organik sıralama verileri sağlar;

  • Sitenizdeki hangi arama sorguları gösterildi ve bulundu
  • Belirli bir sorgu veya sayfa için ortalama konumlandırma
  • Sayfanız kaç kez tıklandı
  • Belirli bir süre boyunca sitenizin tıklanma ve görüntülenme grafiği

1. Search Console’u Ayarlama

Google Search Console’u daha önce web siteniz için ayarlamadıysanız size hemen, herhangi bir bilgi sağlayamaz.  Ancak, bunu ayarlamak o kadar da zor değildir.

Google hesabınızla Search Console’a girin. Sol üst menüden “mülk ekle” seçeneğini seçin ve web sitenizin adınızı yazın. Daha sonra web sayfanızı doğrulamanız gerekecektir. Bu doğrulama, birkaç farklı yöntemle kolayca yapılabilir;

  • Sitenin etiketine Search Console’daki HTML kodunu ekleme.
  • Search Console’dan aldığınız HTML’i sayfanıza yükleme.
  • Search Console’dan aldığınız DNS dosyasını DNS Sunucunuza girme.
  • Google Analytics ile doğrulama.
  • WordPress sitesi kullanıyorsanız, SEO Rankmath eklentisi ile HTML kodu entegrasyonu yapma.

2. Performans Bölüme geçin

Bu bölümünde, ortalama tıklanma oranını, ortalama konumu, toplam tıklanma ve gösterim sayısını tarih filtresi yapıp görebilirsiniz.

İlk bakışta, web sitenizin belirli bir süre için kaç tıklama ve gösterim aldığını göreceksiniz. Ayrıca, tüm web siteniz için ortalama tıklama oranının (to) ve ortalama konumun ne olduğunu görebileceksiniz.
Üstteki 4 kutuya tıklayabilirsiniz (toplam tıklama sayısı, toplam gösterim sayısı, ortalama to ve ortalama konum). Bunlara tıklamak, grafik ve tablodaki bilgileri açıp kapatacaktır. Tarih AralığıEn üstte, “Tarih” adında bir düğme göreceksiniz. Search Console kodunu sayfanıza ne zaman girdiğinize bağlı olarak, 16 aylık verilere erişebilirsiniz. Nisan-Mayıs ayları veya iki tarih aralığını gibi karşılaştırmalar bile yapabilirsiniz.
Bu özellik, web sitenizin ve sayfalarının zamanla gelişip gelişmediğini belirlemenize yardımcı olur. Sorgular
Grafiğin altına kaydırırsanız, aşağıdaki sekmelere sahip bir tablo görürsünüz; sorgular, sayfa sayısı, ülkeler, cihazlar ve arama görünümü. “Sorgular” bölümünde, web sitenizin gösterdiği tüm sorguları bulacaksınız.
Tablo ayrıca, her sorgunun kaç tıklama ve gösterim aldığını, web sitenizin sorgu için hangi konumda olduğunu gösterecektir.

3. Verilerinizi Filtreleyin

Verilerinize uygulayabileceğiniz birkaç farklı filtre türü vardır; arama türü, tarih, Sayfa, sorgu, cihaz ve ülke. Düzenlemek için filtrelerden birine veya verilerinize başka bir filtre eklemek için artı işaretine tıklayın. Aynı anda birden fazla filtreleme yapabilirsiniz.


Arama türü: Google’da arama yaptığınızda, resim ve video arama sonuçlarını görüntüleme seçeneğiniz olduğunu fark etmişsinizdir. Arama türü filtresi, sayfanızla ilgili verileri web arama, video arama ve görsel arama sonuçlarına göre filtreler.
Sayfa: belirli bir sayfanın veya sayfa grubunun nasıl çalıştığını bilmek ister misiniz? Sayfa filtresini kullanın. Şuna göre filtreleyebilirsiniz;

  • Belirli bir kelimeyi içeren URL’ler (yani tüm çözümlerimiz sayfamı görüntülemek istiyorum. Çözümlerimiz sayfamın URL’leri “/cozumler” içerir. “Daha sonra ” çözümlerimizi içeren URL’lere göre filtreleyeceğim”)
  • Belirli bir kelime içermeyen URL’ler (yani blog verilerine bakmak istemiyorum. “Blog ” içermeyen URL’lere göre filtreleyebilirim)
  • URL tam olarak (yani belirli bir sayfaya bakmak istiyorum)

Bu filtreyi uyguladıktan sonra, aşağıdaki grafik ve tablo yalnızca filtrelenmiş sayfalar için görüntülenir.
Sorgular: Web sitenizin bir anahtar kelime için nasıl sıralandığını görmek için sorgu filtresini kullanın. Şöyle filtreleyebilirsiniz;

  • Web Sitem çevrimiçi pazarlama, internet pazarlaması ve dijital pazarlama ile ilgilidir. Web sitemin bu daha geniş kategori için nasıl çalıştığına dair genel bir fikir edinmek için “pazarlama” içeren sorguları kullanacağım.
  • İçermeyen sorgular (yani, marka aramalarımın verilerimi şişirmesini istemiyorum. “ABC Bilişim” sorgularıyla ilgili verileri filtreleyeceğim)
  • Tam (Web sitemin bir arama sorgusu için nasıl sıralandığını ve performans gösterdiğini bilmek istiyorum). Bu konuda daha fazla bilgi için adım 4’üncü maddeye bakın.

Ülke: eğer yerel bir işletmeyseniz faaliyet gösterdiğiniz ülkeye göre filtreleme yapabilirsiniz. Uluslararası işletmeyseniz, sayfanızın her ülkedeki performansını görmek için ülkelere göre filtreleme yapın.

Cihaz: verileri mobil, masaüstü ve tablete göre filtrelemenizi sağlar.

4. Belirli bir Anahtar Kelimenin Sıralamasını Belirlemek için Sorgu Filtresini Kullanın

Bunun için sorgu filtresi (madde 3’te belirtildiği gibi) kullanabilirsiniz:

  • Web siteniz Google’da söz edilen anahtar kelime için gösteriliyorsa
  • Web siteniz bir anahtar kelime için ortalama olarak hangi konuma sahiptir
  • Web sitenizdeki sayfaların bu anahtar kelime için sıralaması
  • Web siteniz bu arama sorgusu (gösterim) için kaç kez gösterildi
  • Bu ifadeyi aradıktan sonra web sitenize kaç kişi tıkladı (tıklamalar)

Peki, ne yapmak gerekiyor?

Belirli bir anahtar kelime seçin. Örneğin, web sitemin anahtar kelime için nasıl çalıştığını bilmek istiyorum: “web sitem Google aramada kaçıncı sırada sıralanıyor.”

Sorgu için filtre uygula. Bu özel örnek için, tam olarak bir sorgu kullanın “web sitem Google aramasında nerede sıralanır.”
Bir veri aralığı seçin. Hangi zaman dilimine bakmak istediğinizi belirleyin. Zaman içinde gelişip gelişmediğinizi görmek istiyorsanız bir karşılaştırma seçin.

Grafiğin altındaki tablodaki sayfalar bölümüne gidin ve seçin. Bu anahtar kelime için sayfa sıralamasını, ortalama konumunu, tıklama ve gösterim sayısını, tıklanma oranının ne olduğunu göreceksiniz.

5. Bir sayfa filtresi yapın, ana sayfanızın Google’da hangi anahtar kelimeleri sıraladığını belirleyin

Ayrıca, ana sayfanızın hangi anahtar kelimeler için sırada olduğunu da belirlemek istersiniz. Aşağıdaki adımları izleyin:
Herhangi bir Sayfa veya Sorgu filtresini kaldırın. Bir Sayfa filtresi uygulayın.

“Tam URL” filtresini kullanın ve ana sayfa URL’nizi yazın. Bir Tarih Aralığı seçin.

Hangi zaman dönemine bakmak istediğinizi belirleyin. Zaman içinde iyileşip iyileşmediğinizi görmek istiyorsanız bir karşılaştırma seçin. Grafiğin altındaki tablodaki sorgular bölümüne gidin ve seçin.

Google’ın ana sayfanızı hangi sorgular için gösterdiğini göreceksiniz. Ayrıca her sorgunun dökümünü verir: tıklamalar, gösterimler, TO ve seçilen zaman diliminin ortalama konumu.

Web sitem kaçıncı sırada sorusunu elimizden geldiği kadar cevaplamaya çalıştık. Muhtemelen bu sıralamayı nasıl geliştireceğinizi de merak ediyorsunuzdur. Google da öne çıkmak için sayfanızdaki hataları düzeltmeniz ve arama motorlarıyla uyumlu yapmanız gerekir. Yazılarınızın da SEO uyumlu ve okunabilir olması gerekir.

Author

Tera Bilişim

1